900 TL ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA
Cinsel ilişki sırasında hem kadın hem de erkek bazı hastalıklar ile karşılaşabilir. Bakteri, virüs, mantar gibi hastalıklar cinsel yolla bulaşmaktadır. Yapılan araştırmalarda cinsel yolla bulaşan hastalıkların sayısı 30’dan fazladır ve bakteri, virüs ve parazitler yoluyla bulaşabilir. Bu hastalıklar arasında sekiz tanesi oldukça önemlidir ve tedavi edilmelidir. Birçoğunda ise bulaştığı bile fark edilmeyebilir. Bazıları tedavi edilebilirken bazılarının ise henüz tam olarak tedavisi yapılamamaktadır.
Seks yoluyla geçen ve en sık görülen hastalıklar arasında HIV (AIDS), Hebatit B, HPV (Papilloma Virüsü), HSV (Herpes Simplex) tedavi edilemeyen hastalıklardır. Bel soğukluğu, Frengi, Klamidya ve Trikomoniyaz rahatsızlıkları tedavi edilebilir durumdadır.
Henüz gelişmemiş toplumlarda eğitim yetersizliği, gelişmiş toplumlarda ise cinsel ilişki yaşının küçülmesi, evlilik dışı ilişkiler, cinsel eş sayısındaki artışlar, prezervatif kullanımının azlığı, seyahat imkanlarının artması gibi birçok faktör cinsel yolla bulaşan hastalıkların önemli nedenleri arasındadır.
Hastalıklar Hangi Yollarla Geçiş Sağlıyor
Cinsel ilişki sırasında bulaşma riski olan çok fazla sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Oral ilişki, vajinal ilişki, öpüşme gibi birçok yolla bu hastalıklar kadın erkeğe veya erkekten kadına geçmektedir. Dövme ve piercing gibi cilt bozulmalarına yol açan sebepler yoluyla da bazı hastalıkların bulaştığı bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tanı konulmakta zor olması ve bazılarının tedavisinin olmamasından dolayı büyük önem taşımamaktadır. Tedavi edilemediği durumlarda ciddi komplikasyonlar oluşturabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan birçok enfeksiyonlar oral, anal ve vajinal ilişki sırasında geçebilir. Bazı hastalıklar ise kan ve tükürük yoluyla bulaşmaktadır. Bilinen bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamilelik ve doğum sırasında anneden çocuklarına bulaşabilmektedir.
Dünyada milyonlarca insan her gün cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmaktadır.
Kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu belirti göstermez. Bu tip hastalıkların belirti göstermemesi bulaşma riskini artırmaktadır. Kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar bazen kısırlığa ve rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir.
Kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri;
Vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal kaşıntı ve genital bölge derisinde döküntü ve bozulmalar olarak tespit edilmiştir.
Kadınlarda en çok görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar:
Papilloma Virüsü (HPV): Bu virüsün yüzden fazla çeşidi olduğu bilinmektedir, sadece bazılarının kanserojen olduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir. İlişki sırasında cilt teması ile bulaştığı tespit edilmiştir. Genital bölgede ve boğazda siğiller olmasına neden olabilmektedir. Ağız ve boğazda enfeksiyonlara neden olabilir. HPV çoğu zaman belirti vermeyen ve kendiliğinden geçebilen cinsel hastalıklardan biridir. Rahim ağzı kanserinin önemli nedenleri arasında yer almaktadır.
Bel Soğukluğu (Genore): Bel soğukluğu genel olarak kişiden kişiye oral, anal ve vajinal ilişki sırasında geçmektedir. Cinsel ilişkide birden fazla eşle ilişkiye girenlerde, prezervatif kullanmayan kişilerde görülme olasılığı çok daha fazladır. Bel soğukluğu bulaştıktan iki hafta sonra belirti göstermeye başlar. Bazen bel soğukluğu da diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi belirti göstermeyebilir.
Bel soğukluğunun kadınlardaki belirtileri:
İdrar yaparken ağrı ve yanma,
Vajinal akıntılar (krem renginde, sulu, hafif yeşilimsi renkte) olabilir,
Boğaz ağrısı,
Sık sık idrara çıkma,
Âdet kanamalarının uzun sürmesi ve lekelenmeler,
Cinsel ilişki sırasında ağrılar,
Alt karın bölgesi kısmında şiddetli ağrı,
Yüksek ateş,
Bel soğukluğu hastalığı genel olarak antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Klamidya: Oldukça yaygın olarak görülen enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Cinsel organlara el dokunmak bile hasatlığın bulaşmasına sebep olabilir, cinsel ilişkinin gerçekleşmesine gerek olmadan da bulaşabilir. Cilt teması yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Genel olarak ilk bulaştığı zamanlarda belirtisi görülmez, fark edilmeyebilir. Doğum sırasında anne bebeğine bu hastalığı bulaştırabilir. Klamidya bazen gözde de enfeksiyona yol açabilir.
Klamidya hastalığının kadınlardaki belirtileri:
Ağrılı cinsel ilişkiler,
Vajinal akıntılar,
Âdet kanamaları arasında kanama yaşanması,
Karın bölgesinde ağrılar,
İdrar sırasında yanma hissi,
Klamidya enfeksiyonu oral seks yapıldığında, kişinin boğazına da bulaşabilir. Tedavisi antibiyotiklerle yapılabilmektedir.
Frengi: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içinde ciddi potansiyele sahip bir tür enfeksiyondur. Erken teşhis ve tedavisi yapılmadığında ciddi sonuçlar doğurabilir, kalıcı hasarlara ve uzun süreli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Genel olarak ilk başlarda cinsel organlarda, anüste ve ağız bölgesinde sert yaralar olarak görülebilir. Bu durum birkaç hafta devam edebilir ve ağrı hissedilmeyebilir. İkinci aşamada ise, kilo kaybı, yorgunluk, saçlarda dökülme, el ve ayak içlerinde döküntüler, vajina, anüs, ağız çevresinde lezyonlar, lenf düğümlerinde şişkinlik, kas ağrıları ve ateş gibi kendini gösterebilir. Son aşamada ise, sinir sistemini, kalbi, gözü ve bazı diğer organları etkileyebilir. Frengi antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.
Uyuz: Genel olarak vücudun bazı bölgelerinde sivilceye benzer kaşıntılar halinde görülmektedir. Birlikte kullanılan nevresim, havlu ve bornoz gibi eşyalarla veya cilde temas ile bulaşabilmektedir. Krem ve jeller ile tedavisi mümkün olan hastalıklardan biridir.
Genital herpes: Genital bölgelerde içi su dolu kabarcıklar ve ağrılarla meydana gelmektedir. Genital herpes virüsü çatlak deri ve çiziklerden vücuda girebilmektedir. Genital herpes normal doğumlarda bebeklere de bulaşabilir. Bebeklerde beyin hasarına ve ölümlere yol açabilir. Genel olarak belirtileri anüs, vajina ve kalçalarda içi su dolu lezyonlar halinde görülebilmektedir. Bu bölgedeki lenf bezleri şişebilir ve yüksek ateş yapabilir. Tedavisi antiviral ilaçlar kullanarak yapılmaktadır.
HIV (AIDS): HIV virüsü bağışıklık sistemini en çok etkileyen hastalıklardan biridir. HIV virüsü taşıyan kişiler diğer enfeksiyonlara karşı da hassas olabilir. HIV virüsüne yakalanan kişilerin kanında, menisinde, anne sütünde, vajinal sıvılar başta olmak üzere vücutta bulunan diğer sıvılarda bulunabilir. HIV virüsü doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Ortak kullanılan iğne, kan ürünleri ve emzirme yolu ile de bulaşma riski oldukça fazladır. Cinsel ilişki ile bulaşmasını önlemenin en iyi yolu ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanmaktır.
Hepatit B: Genel olarak cinsel ilişki, ortak kullanılan iğneler ve kan ürünleri ile bulaşan bir virüs olarak bilinmektedir. Kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. İnsan vücudunda karaciğeri etkileyen önemli enfeksiyonlardan biridir. Siroz ve karaciğer kanseri gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilir. HepatitB anneden bebeğe bulaşabilen enfeksiyonlardandır.
Erkeklerde görülebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar:
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadınlarda görülen enfeksiyonlarından bazıları erkeklerde de görülebilir.
Erkeklerde görülen enfeksiyonların belirtileri şunlardır:
Bel Soğukluğu: Testislerde ağrı ve idrar yaparken yanma hissi ile aynı zamanda yeşil ve sarı renkte akıntılar,
Klamidya: Alt karın bölgesinde ağrılar, peniste akıntı ve ağrı,
HPV: Penis bölgesinde ve çevresinde siğiller veya kaşıntı,
HIV: Boğaz ağrısı, lenflerde şişkinlik, ateş, deride döküntü. Tedavisi gecikirse önemli hastalıklara neden olabilir.
Genital Hepes: Genele olarak karşılaşılan semptomlar ağrı, ateş, kaşıntı, küçük sıvı dolu yumrular ve kırmızı renkli şişlikler.
Trikomoniyaz: Bu enfeksiyon türü erkeklerde çok fazla görünmeyebilir. Belirtileri ise, penis kaşıntısı, sık idrara çıkma isteği, ağrılı idrar yapma,
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu güvenli seks yapmakla mümkün olabilir. Cinsel birlikteliklerde prezervatif kullanmaya özen gösterilmelidir. Bazı enfeksiyon ve hastalıklar ilaç ile tedavi edilirken, Hepatit B ile HPV aşı ile önlenebilmektedir.